“Gemeentepersoneel zestien keer naar Kyoto”

Redactie KW

Bredene Sedert de invoering van de fietsvergoeding midden 2007 heeft het gemeentepersoneel nagenoeg 140.000 km met de fiets afgelegd. “Dat is zestien keer de afstand naar Kyoto”, aldus een tevreden milieuschepen Erwin Feys, die deze week wel de wind van voren kreeg naar aanleiding van zijn actie ‘Milieuvriendelijk winkelen’. “Rond het Bredense alternatief voor ‘Met belgerinkel naar de winkel’ blijft het muisstil”, aldus CD& V-oppositieleider Kristof Vermeire.

Het gemeentepersoneel van Bredene fietst zich, als we de laatste statistieken van milieuschepen Erwin Feys mogen geloven, stilaan een chronische zadelpijn. “Door onze werknemers ertoe aan te zetten de fiets te gebruiken voor het woonwerkverkeer, willen we onze bijdrage leveren tot de vermindering van de COuitstoot”, gaf schepen Feys vorige week uitleg bij de actie van het gemeentebestuur.

Fietsverkeer aanmoedigen

“De 140.000 km die intussen in goed twee jaar tijd bijeen gefietst werd, zorgt ervoor dat 30 ton minder COwerd uitgestoten”, aldus nog Feys, die in de eerste plaats zijn eigen personeel wil sensibiliseren.

“De ambitie was om elk jaar minstens enkele keren de virtuele afstand naar Kyoto af te leggen. Sedert de invoering van de fietspremie op 1 augustus 2007 heeft het gemeentepersoneel al bijna 140.000 km bijeen gefietst. Dit overtreft onze stoutste verwachtingen want die afstand komt overeen met zestien keer Bredene-Kyoto. Hiermee levert het gemeentepersoneel meteen een bescheiden bijdrage tegen de opwarming van de aarde.”

De milieuschepen wil echter ook met andere initiatieven het fietsverkeer aanmoedigen. “Het aanleggen van fietspaden is al enkele jaren een prioriteit in Bredene. Straks wordt ook nog een brochure verspreid met alle veilige fiets- en wandelroutes. Daarbij zal vooral bijzondere aandacht geschonken worden aan de routes van en naar de scholen”, besloot Feys.

Belgerinkel

Of alle fietsacties een even groot succes sorteren, durft alvast Kristof Vermeire, fractieleider van oppositiepartij CD& V, te betwisten. “De afgelopen weken vond in tientallen Vlaamse gemeenten de prijsuitreiking plaats van de actie Met belgerinkel naar de winkel. Het gaat hier zonder meer om de grootste fietscampagne van Vlaanderen, die samen door BBL, CM, Unizo en de Fietsersbond op het getouw wordt gezet. Met de actie willen de organisatoren iedereen stimuleren om wat vaker met de fiets te gaan winkelen”, aldus Vermeire.

Bredene schreef zich volgens de oppositieleider vorig jaar echter voor de actie uit. “Een beslissing waarachter CD& V zich weigerde te scharen. Na een ludieke protestactie van Vrouw & Maatschappij (de vrouwenbeweging van CD& V, red.) besloot het gemeentebestuur dan maar een eigen actie op poten te zetten : Milieuvriendelijk winkelen.

Het gemeentebestuur beloofde op een leuke manier shoppers te belonen die zich op een milieuvriendelijke manier naar de winkel begaven. Elke week zou een personeelslid van de gemeente een inwoner fotograferen die met de fiets of te voet ging winkelen. Een behoorlijk dure tijdbesteding voor het betrokken personeelslid weliswaar.

In juni zouden vervolgens alle gefotografeerde milieubewuste shoppers uitgenodigd worden op een receptie op het gemeentehuis. Onder de aanwezigen zou een prijs verloot worden.

Persbericht

Intussen zijn we ruim een maand later maar van de aangekondigde prijsuitreiking kwam nog niets in huis. Terwijl in andere gemeenten de winnaars van Met belgerinkel… allang met hun prijzen huiswaarts zijn getrokken, blijven in Bredene de milieubewuste shoppers in de kou staan. Hopelijk gaat bij de bevoegde schepen nu eens een belletje rinkelen…”, aldus Vermeire.

Wat blijkbaar intussen gebeurd is want in antwoord op een schriftelijke vraag van Vermeire meldt het schepencollege deze week dat “in tegenstelling tot wat te lezen valt in het persbericht (…) op de gemeentelijke website deze actie nog niet afgesloten werd. Het is de bedoeling van het college (…) om alle gefotografeerde milieubewuste shoppers uit te nodigen op een receptie (…) in de loop van de maand september of oktober. Onder deze milieubewuste shoppers zal tijdens deze receptie een hoofdprijs worden verloot.” Waarvan akte.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier