Gemeenten calculeren verlies door faillisssement gemeentelijke holding al in

Redactie KW

Terwijl in Brussel alles wordt gedaan om een faillissement van de gemeentelijke holding af te wenden, is het voor heel wat West-Vlaamse gemeenten duidelijk hoeveel geld ze zullen verliezen. De teloorgang van de gemeentelijke holding, zeg maar de financiële structuur boven steden en gemeenten, wordt een zware dobber. Alles volgt in het kielzog van de bankencrisis met Dexia. De meeste gemeenten voelen de bui al lang hangen en rekenen het verlies in.

Voor Oostende en Kortrijk, twee grotere steden in West-Vlaanderen, is wat vandaag gebeurt met de gemeentelijke holding geen verrassing. Maar het wordt een hele kluif om de gemeentelijke begroting de komende jaren onder controle te houden. Veel gemeenten hebben in 2008 nog eens een kapitaalsverhoging doorgevoerd en geld bijgestort in de gemeentelijke holding. Zo investeerde Oostende nog 3,7 miljoen euro en Kortrijk bijvoorbeeld 1 miljoen Euro. Geld dat ze nu zo goed als zeker kwijt zijn. Bijna alle gemeenten en steden delen eenzelfde lot.

Verkiezingen

In geval van een faillissement van de holding verliezen ook de gewestregeringen 450 miljoen euro. Er zal de komende jaren flink bespaard moeten worden. En voor de gemeenten is het in verkiezingstijden de uitdaging om dat te doen zonder belastingsverhoging en zonder zichtbare vermindering van service aan de burgers.

(SK/BS)

Meer hierover in de journaals van FOCUS en WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier