Gemeentekas van Dentergem kleurt niet rood, maar zwart

Redactie KW

De gemeente is sinds kort helemaal schuldenvrij en daarmee de enige in onze provincie.

Voor de gemeente is dat een goeie zaak: elke honderd euro die ze binnenkrijgt, kan ze volledig uitgeven of sparen. Schulden moet ze niet meer aflossen. Burgemeester Koenraad Degroote : “Al vijfentwintig jaar, sinds ik burgemeester ben, proberen wij constant de schulden af te bouwen en niet te laten aangroeien. Dat is een tactiek die nu zijn vruchten afwerpt. Wij hebben geen uitgaven waardoor wij genomen beslissingen moeten herroepen en zo zinloze kosten maken.Zo besparen we ook wat geld”.

Een grote personeelskost heeft Dentergem ook al niet, er werkt slechts een veertigtal mensen. De gemeentearbeiders krijgen er straks zelfs nog een collega bij en ook bij de poetsdienst en het archief werft Dentergem aan. Zware kosten, zoals een eigen rusthuis, heeft Dentergem niet.

Oppositie

Ook de oppositie heeft niets dan lof voor het financieel beleid. “Je schulden wegwerken, daar kan je alleen maar blij mee zijn”, zegt gemeenteraadslid Tony Vandaele van Focus 8720. “Maar we moeten opletten dat het schuldenvrij blijven geen doel op zich wordt. Wij moeten zorgen dat alles voor de burger gedaan kan worden met de centen die we hebben”.

In de meerjarenplanning tot 2019 heeft Dentergem alvast veel wegenwerken ingeschreven en projecten rond seniorenwerking. De begroting staat maandag op de agenda van de gemeenteraad.

(J.V./A.D.)

Gemeentekas van Dentergem kleurt niet rood, maar zwart

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier