Gemeentebestuur wil hoge appartementsgebouwen verbieden

Redactie KW

Burgemeester Gerard Liefooghe en zijn stedenbouwkundig ambtenaar Jan Declerck hebben een gemeentelijke verordening opgemaakt om Alveringem te vrijwaren van iets als reusachtige appartementsgebouwen.

De nieuwe verordening is een lijvig document van 10 à 12 bladzijden met daarin een 25-tal stipulaties die zeggen wat kan en niet kan in Alveringem. Belangrijke items zijn ondermeer dat hoogbouw niet toegelaten is.

Maximum 3 bouwlagen worden toegestaan, dakconstructie inbegrepen. Om eenieders privacy te garanderen, is de bouwdiepte beperkt en moet er een zekere afstand zijn ten aanzien van de omliggende woningen. Ook de maximaal bebouwbare oppervlakte per perceel is beperkt, zodat er ruimte is voor groenaanleg.

Het reglement zegt ook dat 1 woning minstens 8 meter breed moet zijn en dat bij ieder appartement minstens 2 garages moeten worden voorzien. Een appartement voor 4 gezinnen moet dus de oppervlakte van 8 garages naast zich hebben liggen.

“Deze nieuwe verordening zit nu in een eindfase, maar er is bijna anderhalf jaar werk aan voorafgegaan”, reageert burgemeester Liefooghe.

“Het passeerde een heel aantal vergaderingen van denkwerk en brainstormen, alsook het advies van de Gecoro, Stedenbouw en de Provincie. Al deze adviezen waren – mits kleine aanpassingen – positief. Het beleid van de gemeente Alveringem is erop gericht om gezinnen met kinderen te beschermen in de woningmarkt en meteen ook te ijveren voor het behoud van het authentieke karakter van onze landelijke dorpen. In alle bescheidenheid ; dit is een realisatie waar ik trots op ben”. (AB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 27 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier