Gemeentebegroting heeft een tekort van 300.000 euro

Redactie KW

Bij de vaststelling van de gemeenterekening, het verslag bij die rekening en de balans, resultatenrekening en toelichting ervan voor het dienstjaar 2008 meldde burgemeester Carl Vereecke voor het eerst een tekort van 306.718 euro of 2,05 procent op de totale uitgaven van het dienstjaar.

Burgemeester Carl Vereecke (Kartel – VLD) lichtte toe: „ Voor het eerst is er een tekort van 2,05% op de uitgaven van het dienstjaar. Er is gelukkig een ruime spaarpot van 4.594.929 euro van de vorige jaren. De oorzaken liggen aan de uitgaven en de ontvangstenzijde. We bekijken oplossingen om een structureel tekort te vermijden..”

De oorzaken van dit tekort liggen onder meer bij de stijgende personeelskosten. De 3 loonindexeringen alleen al hebben, betekenen een stijging van 5,49 procent.

Oplossingen

Voor toekomstige tekorten kan de gemeente op korte of halflange termijn de spaarpot aanspreken. De burgemeester zoekt oplossingen om een structureel tekort te vermijden zonder stijging van de personenbelasting of de onroerende voorheffing.

Hij vreest de gevolgen van de crisis voor de ontvangsten in de personenbelasting. Oplossingen zijn alternatieven voor structureel verkeerde inschattingen van uitgaven, ontvangsten en financieringen. Besparen kan ook door prioriteiten te herschikken.

In de buitengewone dienst hangen extra opbrengsten af van het al of niet toetreden tot de RIO-P intercommunale (+1,2 miljoen euro) en de opbrengst van 0,5 of 1 miljoen euro uit de verkoop van Distrigas. (JPDK)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Kortrijks Handelsblad) van 12 juni 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier