Gemeente zet inwoners Diksmuidestraten in de bloemetjes

Redactie KW

Woont u – waar ook ter wereld (!) – in een Diksmuidestraat, -weg, -heirweg, -laan-, plein, -steenweg… ? Dan mag u op zondag 27 september naar de Boterstad trekken voor gratis verwendag. De stad Diksmuide wil met dit opmerkelijke initiatief de toeristische troeven van de stad aan de IJzer in de verf zetten.

„We waren op zoek naar eens een totaal andere manier om Diksmuide toeristisch te promoten”, aldus de Diksmuidse schepen van toerisme Eric Seurynck.

„Zo kwamen we op het idee om alle inwoners van een Diksmuidestraat, Diksmuideplein, Diksmuidse Heirweg, enz. waar ook ter wereld uit te nodigen voor een verwendag in Diksmuide. Het is opvallend hoeveel straatnamen verwijzen naar Diksmuide. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de Eerste Wereldoorlog. De hele stad lag in puin en de verwoesting kreeg een enorme weerklank toen in de internationale pers. Tal van gemeenten in Europa en daarbuiten gaven straten de naam van onze stad als eerbetoon.”

Eric Seurynck ging aan het googelen en vond o.a. namen in Oostende, Middelkerke, Knokke, Brugge, Nieuwpoort, Staden, Houthulst, Langemark, Roeselare, Moeskroen, Gent, Ieper, Menen, Meulebeke, Kortrijk, Antwerpen, Brussel, Gent, Charleroi, Turnhout en Luik. In Frankrijk is er een Rue de Dixmude of een afgeleide in Parijs, Lanion, Plouha, Camaret sur Mer, Camaret à Trez-Rouz, Ploudalmézeau, Brest, Plouhinec, Dijon, Rennes, Saint-Eugène, Relecq Kerhuon, Aubergenville, Mazingarbe en Ploemeur. Op het Nederlandse lijstje staan Breda en Borsele, op het Duitse Finnentrop. In Groot-Britannië koos ook Ellesmere voor een dergelijke straatnaam, net als Casablanca in Marokko. (TVDA)

Info en inschrijvingen op toerisme@stad.diksmuide.be of 051 51 91 46 met vermelding van naam en volledig adres, het aantal deelnemers en keuze voor een bezoek van een hele of een halve dag. Fietsen kunnen gehuurd worden.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van 4 september 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier