Gemeente wil toeristisch en recreatief karakter van domein Kosmos behouden

Redactie KW

Het schepencollege van Heuvelland wil dat de toeristische en recreatieve mogelijkheden van de site Kosmos op de Rodeberg in Westouter behouden blijven. Daarover vertrekt vandaag een brief naar Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. De voorbije zomer heeft de Vlaamse overheid het Kosmos-domein van ruim 6 hectare aangekocht. Het Agentschap Natuur en Bos zal instaan voor het technisch beheer ervan.

Heuvelland is akkoord dat op een groot deel van het domein de natuurlijke waarden versterkt moeten worden en dat natuurbehoud er zeer belangrijk is. Maar Heuvelland vraagt ook aandacht voor de toeristisch-recreatieve mogelijkheden van het domein, zoals dat ook voorzien is binnen het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) Vakantiecentrum Rodeberg, dat in 2004 werd opgemaakt. Dat BPA laat de mogelijkheid open voor recreatieve ontwikkelingen, zoals vakantieverblijven, horecafunctie en ook het zwembad.

Heuvelland pleit voor het behoud van de hotelaccommodatie en voor het behoud van een publiek toegankelijk zwembad en stelt voor om een PPS-constructie op te zetten met een private partner voor de ontwikkeling van de Kosmos-site. Tegelijk vraagt het schepencollege aan de minister om nog geen onomkeerbare beslissingen te nemen (zoals de sloop van gebouwen of van het zwembad), maar eerst een haalbaarheidsstudie te (laten) maken waarin de verschillende mogelijkheden worden afgewogen.

Volgens Heuvelland kunnen natuur en toerisme-recreatie (en zelfs bepaalde sporten) op de Rodebergsite perfect samengaan vanuit een globale visie. Daarom pleit Heuvelland ervoor om een werkgroep op te richten waarin de verschillende administraties en ook de gemeente vertegenwoordigd zijn om die globale visie te ontwikkelen.

Het ANB wil voorlopig niet reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier