Gemeente voorziet geen luierpremie voor onthaalouders

Redactie KW

De fameuze gemeenteraadszitting met één punt van maandagavond 23 februari heeft uiteindelijk toch nog bijna een half uur geduurd. Reden hiervoor was o.m. het geruzie tussen de burgemeester en oppositievoorman Jean Vanhoorne (CD&V) over diens voorstel om een tegemoetkoming te voorzien voor onthaalmoeders, die heel veel luiers in hun restafval hebben en zich door de invoering van diftar geconfronteerd zien met extra kosten.

Burgemeester Sandy Evrard (MLM) vond het ongehoord dat Vanhoorne dit ook nog maar durfde voor te stellen. „U weet niet wat u zegt en zoals gewoonlijk strooit u dingen rond zonder zich eerst vooraf degelijk te informeren”, aldus een behoorlijk opgewonden burgemeester. Vanhoorne liet zich door dat gekleineer niet opjutten en antwoordde doodkalm dat hij in het gemeenteraadsverslag van Lo-Reninge in Het Wekelijks Nieuws gelezen had dat deze gemeente hiertoe een jaarlijkse subsidie van 50 euro voorziet voor de onthaalmoeders.

„U bent misschien nog zo naïef van alles te geloven wat de journalisten schrijven, maar ik heb hier de officiële informatie”, riposteerde de burgemeester, terwijl hij met een niet nader bepaalde mail rondzwaaide : „de gemeente Lo-Reninge voorziet helemaal niéts voor de onthaalmoeders ! Trouwens, u zou veel beter uw mond houden, want u weet net zo goed als ik dat onthaalmoeders volgens de letter van de wet zelfs hun luiers niet eens in de gewone vuilniscontainers mógen steken ! Dat is eigenlijk bedrijfsafval en ze moeten daar in principe afzonderlijk voor betalen. En wat dan nog : ze rekenen de extra kosten toch door aan de klanten hoor !”

Ondertussen nam KW al even contact met de stad Lo-Reninge, waar de stadssecretaris bevestigt dat er daar wel degelijk een subsidie van 50 euro per jaar goedgekeurd is voor onthaalouders, als tegemoetkoming voor de gestegen afvalkosten door diftar. Jean Vanhoorne had dus gelijk, burgemeester Evrard niet. „Tja, blijkbaar beschikte ik toch over verkeerde informatie”, geeft hij ons toe in een eerste reactie.

Jean Vanhoorne kan volgende maand zijn punt dus opnieuw voor de raad brengen, en burgemeester Evrard kan een inspanning doen om hem te laten uitspreken en daarna rustig van antwoord te dienen.

Het weze dus duidelijk : de stad Mesen voorziet geen luiersubsidie voor onthaalmoeders. Voor gezinnen met kinderen onder de drie jaar komt er allicht wél een tegemoetkoming, alsook voor incontinente senioren en stomapatiënten. Maar de regeling hiervoor zal door het OCMW worden uitgewerkt. (JRE)

Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 27 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier