Gemeente, provincie en organisatoren Beaufort zoeken geld voor opvolger Poëziezomer

Redactie KW

De provincie en het stadsbestuur van Poperinge werken samen met de Beaufort-mensen aan een alternatief voor de poëziezomer. Ook een groep jongeren – de vroegere suppoosten – hebben zich verenigd en willen een Watou 2.0. Dat staat deze week in Krant van West-Vlaanderen.

Vorig jaar in september kondigde Gwy Mandelinck aan dat hij na 28 edities geen 29ste in mekaar zou steken. Hij en zijn vrouw stoppen ermee. Het stadsbestuur en de provincie zochten naar alternatieven en kwamen daarvoor terecht bij Beaufort, de kunsttriënnale aan de kust.

Jan Moeyaert, intendant van Beaufort, is gevraagd om zijn schouders onder een nieuw zomerfestival te zetten waarbij poëzie geconfronteerd wordt met beeldende kunst. Ook met andere mensen van Beaufort zou worden samengewerkt.

Op zoek naar 500.000 euro

Stad en provincie willen elk 75.000 euro investeren, aan de federale en Vlaamse overheid vragen ze extra geld. Een startkapitaal van 500.000 euro is nodig om met enige kans op slagen te kunnen starten. De aanvragen zijn binnen, noodgedwongen te laat, maar antwoorden zijn er voorlopig nog niet. Niet van de Vlaamse en evenmin van de federale overheid.

Mogelijk sabbatjaar

„Als het antwoord negatief is, zal het onmogelijk zijn een project van twee maanden te organiseren”, zegt gedeputeerde Gunter Pertry aan Krant van West-Vlaanderen. „Misschien gaan we dan kleinschaliger, al ligt een sabbatjaar meer voor de hand. Dat zou ons wel bezoekers kosten in 2010 en maakt de weg vrij voor allerlei amateuristische organisaties – denk aan zondagschilders in plaats van echte kunstenaars -, wat Watou meer kwaad dan goed zou doen.” (PJB)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Het Wekelijks Nieuws West) van 3 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier