Gemeente eindelijk vergoed voor milieu-incident van tien jaar geleden

Redactie KW

Het gemeentebestuur van Bredene krijgt na meer dan tien jaar een schadevergoeding voor een milieu-incident langs de Noord-Ede. In de zomer van 1998 draaide een onbekende dader de kraan van een tankwagen open. De tank was gevuld met een giftige stof, die in het wachtbekken van de Noord-Ede terechtkwam. De gemeente stond grotendeels in voor de opkuis en sanering van de vervuiling.

Het Hof van Beroep in Gent heeft de vervoerfirma nu verantwoordelijk gesteld. Bredene krijgt een schadevergoeding van bijna een half miljoen euro, en nog eens 350.000 euro intresten. Ook OVAM en de Vlaamse Overheid krijgen een schadevergoeding van 270.000 euro.

Omdat het bedrijf zo’n groot bedrag niet aankan, en de dader destijds onbekend bleef, zal Bredene de andere schuldeisers vragen een regeling te treffen met de firma. “Die dading, waarbij het beschikbare vermogen van het bedrijf wordt verdeeld onder de schuldeisers, heeft het voordeel dat de vennootschap niet failliet wordt verklaard,” zegt burgemeester Steve Vandenberghe. “Want dan moeten we aanzienlijke erelonen en kosten uitbetalen aan curatoren. Nu kunnen we als gemeente zo’n 475.000 euro recupereren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier