Gellingen: West-Vlaamse werfleider is mee verantwoordelijk

Redactie KW

Het heeft zes jaar aangesleept, maar gisteravond is dan toch het doek gevallen over de gasramp in Gellingen, waarbij 24 mensen omkwamen. De rechter in Doornik legde de verantwoordelijkheid voor de gasexplosie bij een aannemingsbedrijf uit Moeskroen en zijn West-Vlaamse werfopzichter en de architect. Ze kregen opschorting van straf, maar draaien wel op voor de schadevergoeding aan slachtoffers en nabestaanden.

“Hij heeft opschorting gekregen,” zegt Alberic Van Eeckhout, de advocaat van werfleider Kristof Dewaele. “Dat was een beetje te voorzien, aangezien het vijf jaar geleden is dat de feiten gebeurd zijn en dat die werkzaamheden in onmogelijke omstandigheden uitgevoerd moesten worden.”

Bij de ramp vielen 24 doden en 132 gewonden. Werfopzichter Dewaele moet 50% van alle schadevergoedingen aan slachtoffers betalen.

De architect die door de Kortrijkse advocaat Rik Honoré verdedigd werd, moet de slachtoffers en nabestaanden voor 20% vergoeden.

“De architect wordt vrij gemakkelijk verantwoordelijk gesteld omdat hij door een wettelijke verplichting controle moet uitoefenen op alles en nog wat,” zegt Honoré. “Men vindt dus eigenlijk gemakkelijk een stok om te slaan, als ik het zo oneerbiedig mag zeggen.”

Alle andere partijen werden vrijgesproken. Het parket in Doornik gaat tegen de uitspraak in beroep en dus moet alles binnenkort overgedaan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier