Gelauwerd podiumbouwer Bart Clement uit Torhout overleden

© Johan Sabbe
Redactie KW

Eind vorige week is de uit Torhout afkomstige Bart Clement (48) onverwacht overleden. Hij genoot grote bekendheid als decorbouwer en podiumdesigner in het eigen Vlaanderen, maar vooral ook in Nederland.

Na zijn jeugd in Torhout heeft Bart vele jaren in een oud-schooltje in Staden gewoond, waar hij de ruimte had voor zijn atelier. In Staden heeft hij in de jaren negentig trouwens een kunstwerk voor de op dat moment nieuwe bibliotheek gemaakt.

Bart was van jongs af gefascineerd door kunst. Vanaf zijn zestiende volgde hij kunsthumaniora en daarna studeerde hij beeldhouwen in Gent en Brussel, studies die hij niet afmaakte. Hij wou niet naar het leger en vervulde burgerdienst bij Theater Malpertuis, waar hij de eveneens uit Torhout afkomstige toneelregisseur Dirk Tanghe ontmoette. Hij leerde er de knepen van de decorbouw en werkte daarna vier jaar als freelancer bij VIP, het toenmalige Torhoutse bedrijf dat gigantische videoschermen voor grote muziekshows en feestelijkheden ontwierp en verhuurde.

Vanaf toen kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Hij werd decorbouwer voor de theaterproducties van de regisseurs Sam Bogaerts en vooral Dirk Tanghe, hoofdzakelijk in Nederland, onder andere bij het toneelgezelschap De Paardenkathedraal. Hij deed dat ook voor enkele stukken van Dirk Tanghe bij de Torhoutse toneelkring Sint-Rembert.

Kroonprins en Clouseau

Zeker in Nederland genoot Bart Clement groot respect voor zijn artistiek talent. In 2001 kreeg hij de prestigieuze Emmy van Leersumprijs voor zijn werk als theatervormgever. In 2002 werd hij gevraagd om voor het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima (nu het koningspaar) de één hectare grote Arena in Amsterdam als trouwhal aan te kleden. De volgende jaren mocht hij gigantische videowalldecors ontwerpen voor onder andere optredens door Marco Borsato en Guus Meeuwis, de show Clouseau XX in het Antwerpse Sportpaleis (2007) en het mooie Holiday on Ice (2010).

De mis van zaterdag 29 juni om 17.30 uur in de Torhoutse Sint-Pieterskerk wordt ter nagedachtenis van Bart opgedragen.

(JS)

Uit De Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier