Geiten zorgen voor natuurherstel in Zwinduinen

Redactie KW

In het natuurreservaat Zwinduinen bij Knokke-Heist zijn sinds dinsdagmorgen geiten ingeschakeld om de natuur een duwtje in de rug te geven. Alles past in het grote natuurherstelproject Zeno dat al van vorig jaar loopt tussen het Zwin en het Zoute. De zwinbosjes vormen een unieke biotoop waar je nog van het strand over de duinen, ononderbroken tot in de polders kan wandelen. Naast Shetlandponys en Schotse hooglandrunderen moeten nu ook duinengeiten het gebied redden voor de toekomst.

De Duinengeiten zijn eindelijk weer thuis. Ze waren bijna uitgestorven, maar voortaan kunnen ze hier in het prachtige duinengebied vrij grazen. Het gaat om een geitensoort die lang geleden veelvuldig graasde aan onze kust.

Het project draait niet enkel om de redding van deze authentieke inheemse geit. Het past in een veel breder duinenherstelproject waar de Vlaamse overheid maar liefst 2.5 miljoen euro in investeert. Planten, dieren en vooral de duinen varen er wel bij. Toch is het ook belangrijk dat het gebied ontsloten is voor de mensen. Heel wat fietsers en wandelaars kunnen met volle teugen genieten van al het moois dat de ongerepte duinen aan de Oostkust te bieden hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier