Gehuldigd na redding van kinderen uit brandende auto

Redactie KW

Pedro Verstraete en Cindy Vandenhende zijn Stephan Christiaens en Jurgen Beernaert eeuwig dankbaar. Door de snelle reflex van laatstgenoemden kunnen ze hun twee kinderen nog steeds koesteren. Het had echter geen haar gescheeld of de kinderen kwamen om in een autobrand. Daarom werden de twee vandaag gehuldigd door het stadsbestuur.

Woensdag 27 augustus staat voorgoed in het geheugen gegrift van Cindy en Pedro. Die woensdagmiddag trok Jurgen met de kinderen Kaythana (2) en Kiandro (6) naar de parking van Delhaize om er Smurfenstickers te ruilen. “Op de parking hoorde ik plots een knal. Daarop liepen de aanwezige mensen in de richting van mijn auto.” De Opel Astra van het gezin was in brand gevlogen. De vlammen likten al aan de autozetels terwijl de kinderen nog achterin de wagen zaten. Pedro was in shock en werd door omstaanders in bedwang gehouden. Stephan Christiaens en Jurgen Beernaert die ook op de parking aanwezig waren twijfelden geen minuut en liepen op de auto af. Jurgen slaagde erin een raam stuk te krijgen, Stephan kon langs die weg Kaythana uit haar kinderzitje bevrijden. Intussen had Kiandro zichzelf doorheen de vuurzee in veiligheid gebracht.

Brandwonden

“We handelden in een reflex”, aldus Stephan Christiaens en Jurgen Beernaert. “Gelukkig hebben we niet de tijd genomen na te denken. Anders waren de kinderen er wellicht niet meer.” Mama Cindy beaamt dit: “Er stonden zelfs mensen de brand te filmen met hun gsm, maar niemand ondernam iets…” Kaythana en Kiandro liepen eerste en tweedegraads brandwonden op. Na twee weken ziekenhuis konden hun ouders hen weer in de armen sluiten.
“Nu laat ik nooit de kinderen nog alleen in de wagen”, zegt Pedro. “Al is het maar om naar de bakker te gaan. We kregen achteraf van mensen de reactie dat het niet slim was de kinderen in de wagen te laten. Maar we deden het uit veiligheidsoverwegingen. De wagen leek ons veiliger dan de drukke parking van het warenhuis…”


Voor redders Jurgen en Stephan hoefde de hulde eigenlijk niet. “We zijn vooral blij het getroffen gezin weer te zien lachen. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier