Geheimhouding militair archief herdacht

Redactie KW

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen de legeremblemen, dat zijn de symbolen waar de troepen achter marcheren en het geheim militaire archief van het Belgisch leger verstopt in de Brugse Sint-Andriesabdij. Dat was op vraag van koning Leopold III. De vorst wilde voorkomen dat met de capitulatie deze waardevolle spullen in Duitse handen vielen. Dat feit wordt jaarlijks herdacht met een bijzondere militaire plechtigheid in de abdij van Zevenkerken.

De paters van Zevenkerken speelden een belangrijke rol tijdens de dramatische meidagen van 1940. De abt bracht op de avond voor de capitulatie het geheim militair archief en 36 emblemen van het Belgisch leger over van het kasteel van Wijnendale waar de koning met de legertop verbleef naar de abdij. Vooral voor het Belgisch leger dat moest buigen voor de Duitse overmacht hadden de emblemen op dat moment een grote emotionele waarde.

“Het embleem voor een eenheid is alles,” zegt Marc Van De Vyle van het Herdenkingscomité. “Daar geef je bij wijze van spreken je leven voor. Voor een eenheid is het zeer belangrijk dat uw embleem altijd bewaard blijft. Als dat in handen van de vijand valt dan ben je overgeleverd aan de vijand en dat wil men ten alle prijze vermijden.”

Het archief en de emblemen werden ingemetseld in een schuilkeldertje onder de kapel van de abt. De hele oorlog zijn de Duitsers er in heel België naar op zoek geweest. Want je kunt als militair pas van een triomf spreken als je kunt defileren met de emblemen van je tegenstander.

“Het is heel eigenaardig dat de Duitse commandant zijn verblijf had in de abtvleugel,” zegt abt Nikolaas Devynck, “en dat hij jaren naast de vaandels geslapen heeft zonder weet te hebben van het Zevenkerkse geheim dat daar ondergebracht was.”

Voor zoveel vaderlandsliefde ontvingen de Benedictijnen van Zevenkerken na de oorlog een “Rijksvaandel”. De Sint-Andriesabdij is daarmee een grote uitzondering, want zo’n onderscheiding wordt enkel aan militaire eenheden toegekend. De plechtigheid eindigde met een bloemenhulde op het militair kerkhof van de abdijschool. Daar liggen 26 oud leerlingen van de abdijschool begraven die in WO II sneuvelden.

(bv/jv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier