Geheime commandobunker straks open voor publiek

Redactie KW

In Kemmel is het leger bezig met de inrichting van de ondergrondse Commandobunker tot museum.

Tijdens de Koude Oorlog zou dat het geheime hoofdkwartier worden voor de Belgische legerleiding in geval van oorlog. De bunker was 50 jaar lang één van de best bewaarde militaire geheimen. Over anderhalve maand gaat de bunker open voor het publiek.

De reusachtige Commandobunker zit dertig meter onder grond, in de buik van de Kemmelberg. Gebouwd in ’53 om ons land te beschermen tegen het Oostblok tijdens de Koude Oorlog. De bunker telt tientallen kamers met authentiek materiaal zoals communicatieapparatuur. Het lijkt alsof de tijd stil bleef staan.


Vanuit de bunker was het de bedoeling dat het leger, in geval van oorlog, de tactiek kon bepalen bij een eventuele nucleaire aanval. Tot midden de jaren ’90 waren hier nog geregeld oefeningen met 600 militairen. De bunker was top secret, zelfs bij Defensie. Sinds de bouw deden de wildste geruchten de ronde. Sommigen dachten aan een opslagplaats voor raketten, of zelfs atoombommen. De bunker wordt nu een museum over de Koude Oorlog, zonder het gebouw aan te tasten.

Eind oktober begin november gaat de Commandobunker open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier