Gegeerde sociale woningen staan al half jaar leeg

Redactie KW

In Beernem staan 6 nieuwe sociale woningen al ruim een half jaar leeg. En dat omwille van de administratieve rompslomp.

De zogenaamde kangoeroewoningen zijn zo gebouwd dat op het gelijkvloers iemand kan komen wonen die zorg nodig heeft, en erboven familie. Om mensen die in zo’n situatie zijn voorrang te kunnen geven, moet de gemeente een speciaal reglement opmaken, en drie aanvraag moet dan door Vlaanderen goedgekeurd worden. Maar dat duurt allemaal lang. Intussen zijn er mensen aan het wachten om hun intrek te nemen in deze huizen, maar de administratieve mallemolen verhindert dat dus.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé heeft de problematiek aangekaart bij Vlaams minister van Huisvesting Freya Vandenbossche. Zij zal uitzoeken hoe het komt dat de procedure zo traag loopt, en hoe dat in de toekomst kan vermeden worden.

Tot nu toe kunnen alleen Brugge, Ieper en Wingene mensen voorrang geven voor een sociale woning als er specifieke noden zijn. Er zijn nog heel wat West-Vlaamse gemeenten die dat ook zouden willen, en een aanvraag hebben lopen bij de Vlaamse overheid, zoals Beernem. Maar als er te laat een antwoord komt, krijg je zo’n toestanden.

Meer over dit onderwerp? Kijk vanavond naar het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier