Geert Lambert voorzitter Vlaams Progressieven

Geert Lambert heeft een nieuwe look nu hij 60 kg minder weegt.
Redactie KW

Senator Geert Lambert leidt opnieuw de VlaamsProgressieven (Vl.Pro). De partijraad heeft hem zaterdag immers niet geheel onverwacht als voorzitter aangeduid. De partij krijgt op korte termijn ook een nieuwe naam, maar het ziet er niet naar uit dat daarbij zal worden teruggegrepen naar Spirit.

De partijraad van Vl.Pro besliste enkele weken geleden om een meer zelfstandige koers te varen. Daarop liep het kartel met sp.a stuk. Een reeks parlementsleden en mandatarissen die zich in die beslissing niet konden vinden, verlieten intussen de partij. Onder hen ook Vlaams minister Bert Anciaux, maar ook een groot deel van de fractie in het Vlaams parlement en heel wat lokale mandatarissen.

Zaterdag komt de partijraad van Vl.Pro opnieuw bijeen om de doorstart van de partij te bespreken. Daarop werd beslist dat de 41-jarige Lambert terug voorzitter wordt. Hij was ook diegene die op de partijraad van enkele weken terug de meer zelfstandige koers bepleitte en toen het merendeel van de leden achter zich kreeg.

Lambert benadrukt dat hij door wil gaan met een onafhankelijke partij. “Vlaanderen heeft nood aan een onafhankelijke links-liberale partij, weg van de verzuiling, die pleit voor vrijheid en verantwoordelijkheid”, stelt hij. Nelly Maes, die na het vertrek van ex-voorzitster Bettina Geysen voorzitster werd, wordt nu ondervoorzitster. De aanduiding van Lambert moet normaliter nog worden bekrachtigd op een ledenvergadering.

De partijraad is het eens om op korte termijn voor een nieuwe naam te kiezen om het links-liberale project uit te dragen. Er was immers nogal wat kritiek gekomen op de keuze voor VlaamsProgressieven – die er kwam onder impuls van Bettina Geysen – als opvolger van Spirit. Dat het opnieuw Spirit zou worden, ligt niet voor de hand. Volgens de partijwoordvoerder is het de bedoeling na te denken over een “nieuwe naam”, waarbij “niet
terug naar het verleden” wordt gegrepen.

Lambert wijst er nog op dat zijn partij “keihard gaat werken om op 7
juni volgend jaar de kiesdrempel te halen”. “Er is in ons politieke
landschap zeker ruimte voor een partij die kiest voor vrijheid en
verantwoordelijkheid, die vecht voor gelijke kansen. We streven naar een samenleving die niemand in de steek laat en tegelijk van iedereen een engagement vraagt”, aldus nog de Senator.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier