Geert Bourgeois : “Verkiezingen in Vlaanderen geen 17 keer duurder dan in Wallonië”

© BELGA
Redactie KW

Men mag ‘geen appels met peren vergelijken’. Zo luidt de eerste reactie van het kabinet van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois op de Waalse claim dat de lokale verkiezingen van oktober 2012 in Wallonië zeventien keer goedkoper waren dan in Vlaanderen.

“Men maakt een vergelijking met de kostprijs van de stemcomputers, maar die kosten worden natuurlijk over verschillende jaren afgeschreven”, klinkt het. Bourgeois, die zijn administratie heeft gevraagd de studie van de Waalse regering te onderzoeken, benadrukt dat in Vlaanderen bewust is gekozen voor informatisering. “Die informatisering bevordert de integriteit van het stemproces. Er is bijvoorbeeld ook het voordeel dat de kandidatenlijsten automatisch gekoppeld worden aan de gegevens van het Rijksregister.”

47 miljoen euro

De lokale verkiezingen van vorig jaar kostten in Vlaanderen 47 miljoen euro, maar daarvan ging dus wel 36 miljoen euro naar stemapparatuur, te gebruiken voor minstens acht verkiezingen. Met het restbedrag van ruim 10 miljoen is ook de digitalisering van het indienen en verwerken van kandidatenlijsten en de digitalisering van tellen, verwerken en publiceren van resultaten betaald, overigens ook voor de papieren stembureaus.

Bij Bourgeois merkt men tenslotte ook op dat Vlaanderen 4,7 miljoen kiezers telt, terwijl er slechts 2,5 miljoen Waalse kiezers zijn. Indien men de stemcomputers buiten beschouwing laat, maar de digitalisering meetelt, is het dus zeker niet zo dat de verkiezingen in Vlaanderen zeventien keer duurder waren, aldus het kabinet van Bourgeois.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier