Geen vrijstelling van provinciebelasting voor startende ondernemingen

Redactie KW

De provincie zal geen vrijstelling van haar belasting op bedrijven verlenen aan startende ondernemingen. Een amendement in die zin van Geert Leenknecht (Open VLD) werd verworpen tijdens de stemming over het budget 2011 op de provincieraadszitting van donderdag 28 oktober.

Het is niet de eerste keer dat Leenknecht een dergelijk amendement indient. Ook nu weer onderstreepte hij hoe moeilijk startende ondernemingen het op financieel vlak wel hebben in de eerste drie jaar van hun bestaan. Winst maken is er vaak nog niet bij. Maar voor hem is het vooral ook een psychologische kwestie. “Ze moeten al dag na dag wroeten om er te komen en ze zijn nog maar pas begonnen of wij zijn daar al met onze aanslag”. Leenknecht kreeg alvast de steun van het Vlaams Belang, dat bij monde van Koenraad Verschaete de minontvangst door deze maatregel had berekend op hoogstens 700.000 euro. Bij de SP.A kon zijn voorstel op heel wat minder sympathie rekenen : “Sinterklaaspolitiek voor uw eigen achterban”, noemde Jurgen Vanlerberghe het. Wat door Carl Vereecke (Open VLD) met klem werd tegengesproken : “Veel jonge starters komen uit de werkloosheid, en dat is dan, met alle respect, misschien meer jullie achterban”.

Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) antwoordde dat de impact van deze maatregel op het provinciebudget toch niet mag worden onderschat. “U wil een vrijstelling voor alle ondernemingen van minder dan drie jaar oud, dus moet je het aantal vrijstellingen x 3 doen. Zo komen we op zowat 20.000 vrijstellingen op 102.000 bedrijven. Dat is 2,8 miljoen euro minder en die hebben we nodig”. Decorte vreesde ook dat de maatregel de deur kon openzetten naar een aantal een onrechtvaardigheden, want het is niet altijd makkelijk de echte starters te onderscheiden van zij die om andere redenen een nieuw ondernemingsnummer aanvragen.

Het provinciebudget 2011 werd zonder problemen aangenomen. Op het moment van de stemming hadden twee notoire N-VA’ers, Kristof Pillaert en Jean-Marie Bogaert, het halfrond al verlaten.

(JRE)

Meer provincieraadsnieuws in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 5 november 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier