Geen Vlaamse subsidies meer voor Beaufort en ‘t Folk in Dranouter voor komende jaren

Redactie KW

De beoordelingscommissies en het agentschap Kunsten en Erfgoed hebben aan minister van Cultuur Joke Schauvliege hun definitief advies voor de meerjarige subsidiëring van culturele organisaties en projecten voor 2013-2014 en 2013-2016. Opvallend is dat, als de minister het advies volgt, de vzw Ku(n)st, die de Beaufort-tentoonstelling aan de kust organiseert en de Muziekcentrum Dranouter ‘t Folk uit de subsidieboot vallen. Gewezen premier Leterme noemde het advies over ‘t Folk in Dranouter op Twitter al ‘onbegrijpelijk én onaanvaardbaar’.

De pre-adviezen van de diverse commissies voor de culturele subsidies de komende jaren zijn voor West-Vlaanderen haast niet meer gewijzigd in de definitieve versie die aan de minister werd bezorgd. Minister Schauvliege heeft al gezegd dat ze vast van plan is om de adviezen op te volgen. Meer commentaar wil ze niet geven tot ze haar beslissing heeft genomen. Dat is dus wachten tot eind van de maand.

Voor een aantal grote projecten in West-Vlaanderen vallen de definitieve adviezen zwaar negatief uit. Dat is het geval voor de vzw Ku(n)st, die de Beauforttentoonstelling aan de kust organiseert. Het artistiek advies viel negatief uit, het zakelijk advies positief, maar in het voorstel van de beoordelingscommissie wordt aan de minister gevraagd om geen subsidie ter beschikking te stellen. In de vorige ronde (2010-2102) kreeg Ku(n)st nog een subsidie van 190.000 euro.

Next

Ook het kunsteducatief project Mu-zee-um krijgt geen subsidie, volgens het voorstel. Dat project krijgt zowel op artistiek als op zakelijk vlak een negatief advies.

Het Kortrijkse internationale Arts Festival Next krijgt eveneens een dubbel negatief advies en geen subsidie, volgens het voorstel.

Dranouter

Ook Muziekcentrum Dranouter ‘t Folk heeft een dubbel negatief advies en geen subsidies meer. Dat geldt ook voor het Kursaal van Oostende, het PopCollege van Oostkamp, General Events uit Knokke, Krak en Via Lactea uit Avelgem en B52 uit Ichtegem.

Reactie gewezen premier Leterme

Op Twitter heeft gewezen premier Leterme het advies over Muziekcentrum Dranouter vzw ‘t Folk al ‘onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’ genoemd. Hij schreef: “Tussen alle andere benadeelden Vlaams ‘cultuurbeleid’ ook geen steun meer voor Folk Dranouter. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 8 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier