Geen veiligheidsklemmen aan dodende sorteermachine bij Homifreez in Ardooie

Redactie KW

De deskundige die het Brugs parket aanstelde n.a.v. het dodelijk arbeidsongeval bij Homifreez in Ardooie, komt tot een merkwaardig besluit. Er waren geen veiligheidsklemmen op de sorteermachine.

Deze ochtend vroeg deed zich een dodelijk arbeidsongeval voor bij Homifreez in de Gappardstraat 21 in Ardooie. Een 25-jarige Roemeense arbeider kwam er onder een zware sorteermachine terecht en verloor het leven.

Het parket van Brugge heeft een deskundige aangesteld om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeken.

Uit zijn verslag blijkt dat het om een sorteermachine voor bonen gaat die slechts om de twee weken gebruikt wordt en op dat moment op en van de transportband in het bedrijf moet geplaatst worden. De machine was nog maar vier maanden in gebruik. Omdat de arbeiders de machine niet meteen van de transportband kregen, dienden zij een vorklift te gebruiken. Een van de arbeiders kroop op een bepaald moment onder de sorteermachine. Die stond op vier poten, waarvan twee op wielen. Precies op dat moment kantelde de machine en viel ze op de Roemeense arbeider.

Naast de politie van Tielt kwam de arbeidsinspectie ter plaatse in het bedrijf om na te gaan of alle veiligheidsvoorschriften nageleefd werden. Volgens de door het parket aangestelde deskundige ontbraken er vier veiligheidsklemmen aan de sorteermachine. Die hadden het omkippen van de machine kunnen vermijden. Centrale vraag is of de veiligheidsklemmen al dan niet mee geleverd werden door de Wevelgemse fabrikant van sorteermachines of die veiligheidsklemmen in het groentebedrijf gedemonteerd of niet gemonteerd werden. Die vraag zal ongetwijfeld ook de arbeidsverzekering interesseren. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier