Geen Unesco-erkenning voor hele Westhoek, wel delen apart

Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois ziet af van de erkenning van de hele West-Vlaamse frontstreek als Unesco Werelderfgoed. Het was de bedoeling om tegen 2014, de start van de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog, zo’n 600 vierkante kilometer onder de bescherming van de Unesco te plaatsen. Maar volgens de toerismeminister is zo’n totale bescherming niet wenselijk voor de leefbaarheid van de streek.

Een slagveld dat kan rekenen op een Unesco- erkenning, dat zou uniek zijn. Maar zo’n erkenning legt ook heel wat voorwaarden op zoals de volledige bescherming van het erfgoed. De minister vreest dat de bescherming van de frontzone als geheel ten koste zou gaan van andere belangen.

In plaats van de hele streek wordt er een aanvraag ingediend voor enkele belangrijke relicten, authentieke landschappen en ander stille getuigen van WO I. Dit voorstel maakt volgens de minister ook meer kans om tegen 2014 erkend te worden als Unesco erfgoed.

De oorlogskerkhoven en monumenten in de Westhoek zijn nu al opgenomen op de indicatieve lijst van de het Werelderfgoed van de Unesco.

(jv/bv)

Meer in het nieuws op Focus en WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier