Geen tweede mandaat voor KUL-rector Vervenne

Redactie KW

De Inrichtende Overheid van de Leuvense universiteit heeft woensdag beslist het mandaat van de 59-jarige Marc Vervenne, afkomstig van Ieper, als rector van de K.U.Leuven niet te verlengen.

Dit betekent dat de K.U.Leuven in het voorjaar van 2009 rectorverkiezingen zal organiseren. De nieuwe rector treedt aan op 1 augustus 2009. Tot zolang blijven de huidige rector en zijn ploeg aan. Vervenne is rector sinds 2005.

De beslissing om het mandaat van Marc Vervenne als rector van de K.U.Leuven niet te verlengen, houdt geenszins een afkeuring in van zijn persoon. Dat benadrukt ondervoorzitter Jef Roos, tevens voorzitter van de raad van bestuur van de Leuvense universiteit, in een toelichting bij de beslissing van de inrichtende overheid van de K.U.Leuven.

Jef Roos wil geen details kwijt over de reden van de beslissing. “Het rectorprofiel dat wij voor ogen hebben, stemde niet voldoende overeen met dat van de huidige rector. Het gaat hier om het algemene beeld van het profiel dat we de komende jaren denken nodig te hebben om de associatievorming en andere uitdagingen aan te kunnen. De automatische verlenging van het mandaat zonder verkiezingen zou overigens enkel gekund hebben voor een rector die perfect paste in dat profiel”, aldus Roos.

De Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO), die op de Bijzondere Universiteitsraad mocht meestemmen over het lot van Vervenne, wil niet kwijt of men tegen of voor Vervenne gestemd heeft. Wel pleit de organisatie ervoor de evaluatieprocedure te herzien. “Deze heeft immers geleid tot spanningen en wantrouwen in de hele universitaire gemeenschap. Deze situatie is voor ons verre van ideaal”, aldus de studentenraad. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier