Geen reden tot bezorgdheid over Japanse ladingen in haven

Redactie KW

Er is geen reden tot bezorgdheid over de schepen afkomstig uit Japan of hun ladingen. Dat zegt het havenbestuur van Brugge-Zeebrugge woensdag na overleg tussen de bedrijven en de overheid. In de haven worden vooral wagens uit Japan gelost en in mindere mate containers. Het eerste schip uit Japan zal nog voor het de haven op 23 april 2011 binnenvaart, worden gecontroleerd op radioactiviteit. Daarna volgen nog steekproeven.

Containers afkomstig uit Japan worden sowieso altijd door de douane op radioactiviteit gescreend. Zeebrugge is bovendien voor zijn trafieken niet verbonden met havens in de onmiddellijke omgeving van Fukushima. Door de zeereis van dertig dagen zal eventuele radioactiviteit ook al gevoelig zijn afgenomen. Afgaande op de informatie van de International Maritime Organisation zijn er dan ook geen gezondheidsrisico’s te verwachten.

Ongerustheid wegnemen

“Om eventuele ongerustheid bij het havenpersoneel en andere personen weg te nemen, zal het eerste schip uit Japan dat Zeebrugge aandoet al op zee worden gecontroleerd. Aan de kade volgen bijkomende controles met geigertellers. De latere schepen zullen via steekproeven worden gecontroleerd”, zegt havenvoorzitter Joachim Coens.

Aan de Japanse ambassade is intussen gevraagd of exportbedrijven werk kunnen maken van een officieel certificaat dat de veiligheid van het schip en de lading bij vertrek uit Japan kan garanderen.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier