Geen priesters en diakens in Heilig-Bloedprocessie UPDATE

Redactie KW

In de Heilig-Bloedprocessie mogen dit jaar geen priesters en diakens meelopen. Dat heeft de organiserende Edele Confrérie van het Heilig Bloed beslist is samenspraak met het bisdom. Beiden willen op 13 mei negatieve reacties uit het publiek vermijden na het schandaal rond bisschop Vangheluwe.

Peter Rossel (bisdom): “Door niet in liturgische kledij op te stappen, tonen de priesters en diakens dat ze de pijnlijke gebeurtenissen rond de gewezen bisschop van Brugge en het misbruik in de kerk met een bescheidenheid en in stilte dragen en verwerken.”

Unesco

Het is ook een traditie dat de Brugse bisschop enkele gasten uitnodigt om plaats te nemen op de eretribune om de processie te volgen Ook dat is geschrapt. De Edele Confrerie van het Heilig Bloed die instaat voor de organisatie wil niemand voor het hoofd stoten. De problemen zijn een domper op de erkenning door de Unesco. William De Groote (Confrérie): “Onze grote zorg is dat wij er een feestelijke editie kunnen van maken. Zoals je weet, gebeurt de opname binnen het immaterieel erfgoed van de Unesco donderdag. Vandaar dat wij alle animositeit willen vermijden en wij sereniteit willen.”

De Heilig Bloedprocessie vindt plaats op 13 mei op Hemelvaartdag. De Heilig Bloedrelikwie wordt dit jaar door de seminaristen van het Grootseminarie van Brugge gedragen.

(BV/BS)

Klik op Video

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier