Geen plannen om het Schipdonkkanaal te beschermen volgens Bourgeois

Redactie KW

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois benadrukt woensdag dat er geen plannen zijn om het Schipdonkkanaal te beschermen, in tegenstelling tot berichten daarover in de media. Hij vermoedt dat verwarring ontstaan is door het dossier rond de Damse Vaart. Die kruist het Schipdonkkanaal tussen Damme en Oostkerke, waardoor 3,5 kilometer van het kanaal in het voorstel van ankerplaats opduikt.

Bourgeois betreurt dat de kwestie de indruk heeft gewekt dat
verschillende Vlaamse administraties elkaar tegenwerken. Hij pleegt naar eigen zeggen steeds voldoende overleg met alle betrokken partners alvorens een ankerplaats officieel aan te duiden.

MER

Tegelijk benadrukt de N-VA-minister dat een ankerplaats zeker geen voorafname betekent op de betrokken ruimte. “De aanduiding als ankerplaats zal de lopende MER-procedure rond het Schipdonkkanaal niet doorkruisen”, luidt het.

Zo zorgvuldig mogelijk

Ook op andere punten merkt Bourgeois nog onduidelijkheid. Zo wijst hij erop dat de aanduiding van een ankerplaats niet gelijk staat aan een bescherming als landschap. Het heeft ook geen gevolgen voor particulieren. Enkel openbare besturen zijn gehouden tot een zorgplicht, die overigens geen speciale handelingen oplegt of verbiedt. De besturen moeten slechts “zo zorgvuldig mogelijk met de aanwezige erfgoedwaarden omgaan”.

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier