Geen onzekerheid over gasaanvoer naar Zeebrugse haven

Redactie KW

Volgens het Zeebrugse havenbestuur hoeven wij ons geen zorgen te maken over onze gasleveringen. Want Zeebrugge is met een LNG installatie en twee onderzeese pijpleidingen een belangrijke aanvoerhaven voor de gastrafiek in de Benelux en de rest van West-Europa. Het was trouwens de energiecrisis van de jaren zeventig die aan de basis lag van de bouw van een LNG terminal in de Zeebrugse haven.

Nu dat Rusland de gaskraan dichtdraait en enkele landen daardoor in de kou staan, blijkt hoe belangrijk Zeebrugge is voor onze energiebevoorrading. Met pijplijnen uit Noorwegen en Groot-Brittannië en een LNG terminal kan Zeebrugge belangrijke volumes aardgas leveren aan netbeheerder Fluxys.

“Het aardgas dat in België verbruikt wordt, komt uit verschillende bronnen. Er is sprake van een grote bronnendiversiteit. Het aardgas komt onder meer uit Nederland, de gasvelden in de Noordzee maar ook onder vloeibare vorm in de terminal in Zeebrugge”, zegt Anne-Sophie Huge van Fluxys.

De haven is een grote speler voor het verschepen van containers en auto’s, maar Zeebrugge is ook een belangrijke schakel in het aardgastransport.

“De aardgassector ligt aan de origine van de uitbouw van de haven van Zeebrugge met de energiecrisis in de jaren 70 met de LNG terminal. Toen was het hoofdzakelijk aardgas uit Algerije en nu uit Qatar”, zegt Joachim Coens van het Zeebrugse havenbestuur.

Het havenbestuur houdt er rekening mee dat met de stijging van het gasverbruik Zeebrugge nog belangrijker zal worden. Er is wat dat betreft zelfs belangstelling van de Russische gasleverancier Gazprom.

‘Er zijn natuurlijk ook gesprekken geweest met Gazprom om aardgas uit te voeren naar Groot-Brittannië. Dat willen ze doen via Zeebrugge of Rotterdam, maar wij zitten zeer goed met de Interconnector pijpleiding waarbij wij gas leveren maar ook gas binnen trekken uit Groot-Brittannië”, vertelt Joachim Coens.

De LNG terminal heeft een opslagcapaciteit van 9 miljoen kubieke meter gas. Zeebrugge neemt nu zo’n 15 % van de aardgasbevoorrading van West-Europa voor zijn rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier