“Geen nazorg voor jongeren uit Gemeenschapsinstelling De Zande”

Redactie KW

In de gemeenschapsinstelllingen van Mol en Beernem/Ruiselede worden jaarlijks zo’n 1.000 jongeren door jeugdrechters geplaatst. Daar volgen ze onderwijs en krijgen begeleiding in de leefgroep. Wanneer de jeugdrechter zo’n jongere vrijstelt, gebeurt dat vaak volstrekt onverwacht en wordt de begeleiding bruusk stopgezet. In het tijdschrift Caleidoscoop van de vrije CLB’s luiden de verbindingsfunctionarissen Anne Wyndaele (Mol) en Lieven Degraeve (Ruiselede/Beernem) de alarmklok over die aanpak.

“Dat is de grote frustratie: tijdens zijn verblijf ga je met die jongere aan het werk. De maatschappelijke dienst, de leefgroep en het interne onderwijs starten een traject. Dan wordt de jongere opnieuw voorgeleid bij de jeugdrechter en wordt hij vrijgesteld”, getuigt Anne Wyndaele in het tijdschrift.

“Die jongere komt alleen nog in de instelling terug om zijn rugzak en persoonlijke spullen op te halen en vertrekt. De jongere stapt door de poort en daar stopt het voor ons. Het systeem voorziet niet in nazorg. Daarin zijn Justitie, Welzijn en Onderwijs betrokken. Dat is dus niet eenvoudig. We zoeken samen wel naar oplossingen, maar ons werkterrein eindigt aan de poort. Je krijgt niet de kans om een gepland traject af te werken. Als je voor al die jongeren nazorg wil organiseren, dan moet er wel een andere structuur opgezet worden”, aldus Anne Wyndaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier