Geen mensensmokkelaars gevonden bij grootschalige politie-actie

Redactie KW

Op Industrieterrein 1 in Veurne hebben politiezone Spoorkin, de Federale Politie Veurne en de Cel Mensenhandel een actie op touw gezet om de illegale mensensmokkel richting Verenigd Koninkrijk te bestrijden. De actie kreeg de naam “HELIOS”. Van maandagavond 21 uur tot dinsdagochtend rond 2 uur werden de laadruimtes van vrachtwagens met een warmtescanner onderzocht op mogelijke vluchtelingen aan boord. Er werden geen illegale vreemdelingen aangetroffen.

Tien vrachtwagens werden volledig gescand en 22 vrachtwagens werden aan een grondige controle door de politiediensten en Douane onderworpen.

Het Belgische traject Brussel-kust is een belangrijke verbindingsroute vanuit Azië en Zuid-Oost-Europa naar het Verenigd Koninkrijk. Deze as is een hoofddoorgang en een aantrekkingspool voor criminele organisaties die zich inlaten met mensensmokkel. De HELIOS-acties zijn bedoeld om de mensenhandel te bestrijden. Het is niet de bedoeling om een jacht op illegale vreemdelingen te houden, aldus de organisatoren.

In februari vinden er in de arrondissementen langs de E40 Brussel-kust acties plaats op vaste doorgangspunten en verzamelplaatsen. Industrieterrein 1 in Veurne is een van die punten.

Daarom zette de politiezone Spoorkin met de Federale Politie Veurne en de Cel Mensenhandel hun actie op. Hierbij kregen ze steun van de diensten Douane en Accijnzen Poperinge, de scheepvaartpolitie, de spoorwegpolitie, de wegpolitie, de Federale hondensteun, de Dienst Vreemdelingen Zaken (DVZ) en het Centraal Interventie Korps West-Vlaanderen.

De laadruimtescanner van de scheepvaartpolitie controleerde op het industrieterrein de vrachtwagens die van de snelweg gehaald werden op aanwezige lichaamstemperatuur. De mensen van DVZ en de Cel Mensenhandel waren ter plaatse voor een vlotte afhandeling. Bij het aantreffen van illegale vreemdelingen ging de aandacht uit naar de stukken die ze bij zich hadden om zo de eventuele “runners” eruit te pikken. Runners zijn begeleiders van de illegalen en dus leden van de criminele organisaties.

Ook op de treinverbinding tussen Lichtervelde en Adinkerke speurde de spoorwegpolitie de hele avond naar runners. De politiediensten waren op het industrieterrein aanwezig voor de verdere gerechtelijke en bestuurlijke afhandeling. Dit scenario beoogt de mensensmokkelaars en hun netwerken te destabiliseren of er toch op zijn minst gegevens over te verzamelen zodat deze bloot komen te liggen.

“Dit zijn geen eenmalige acties”, zegt burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) van Veurne. “Met deze diensten zullen er in de toekomst nog verdere operaties plaatsvinden om de strijd tegen de mensenhandel op te voeren. We mikken op een viertal grootschalige controles per jaar.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier