Geen menselijke resten in autowrak kanaal, link naar Lieve Desmet nog niet zeker

Redactie KW

In het autowrak dat vorige week uit het kanaal in Roeselare werd opgevist, zijn geen menselijke resten gevonden. En voorlopig is het nog altijd niet zeker dat het gaat om de auto van de vermiste hoofdverdachte in een moordzaak van 25 jaar geleden. Toen werd Lieve Desmet vermoord, een meisje van 13 uit Dentergem dat nooit thuiskwam van school. Het gerecht blijft karig met commentaar.

In Dentergem hopen ze op een doorbraak in de mysterieuze moordzaak van 25 jaar geleden. Zeker nu misschien de auto van de vermoedelijke dader is gevonden in het water, op de plaats waar jaren geleden al de autopapieren zijn gevonden.

“Iedereen in het dorp is daar mee bezig,” zeggen de inwoners. “We vragen ons af: wie is dat geweest? Wat is er gebeurd? Zijn onze kinderen veilig? Het is één van de weinige zaken die niet opgelost zijn geraakt. En dat baart ons zorgen en we zijn er heel nieuwsgierig naar.”

In het autowrak zijn geen menselijke resten gevonden. Het is ook niet zeker dat het om de Volvo 144 gaat van de vermoedelijke dader. Een man uit Tielt die langs de route woonde waar het meisje elke dag met haar fiets voorbijkwam en daarna spoorloos verdween. Lieve Desmet was amper 13 jaar. In haar dagboek schreef ze kort voor de feiten een opmerkelijk verhaal.

“Het was een verhaal dat ging over een meisje dat achtervolgd werd, zich bedreigd voelde en dat op het einde werd ontvoerd,” herinnert burgemeester Koenraad Degroote zich. “In feite is dat heel merkwaardig en frappant in het dossier. Zij zou haar eigen levenseinde hebben neergeschreven. Dat maakt dat dit zeker moet worden opgehelderd.”

De moordzaak blijft de streek beroeren. De mogelijke ontdekking van de auto lijkt de laatste kans voor de speurders.

“We hopen zeker op een doorbraak. Alle mensen zeggen: heb je het gezien van Lieve Desmet in de krant? Wat zou dat zijn? Zou het kunnen dat de dader gevonden wordt via DNA? Dat dit toch opgelost zou geraken na 25 jaar.”

Politie en parket willen het dossier over enkele maanden nog eens uitgebreid brengen in een opsporingsbericht in de media. En wellicht wordt ook het slib op de bodem van het kanaal met meer aandacht onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier