Geen integrale bescherming Brugse binnenstad

Redactie KW

De Brugse binnenstad integraal beschermen als erfgoed is geen goed idee en is ook onwerkbaar. Dat heeft Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA), bevoegd voor Onroerend Erfgoed, woensdag gezegd in het Vlaams parlement. Het klopt volgens hem ook niet dat de UNESCO zo’n integrale bescherming eist. De VN-organisatie dreigt er ook helemaal niet mee om de Brugse binnenstad de status van werelderfgoed te ontnemen.

Na een bezoek aan Brugge in het voorjaar van 2010 leverde de UNESCO aan kritisch rapport af over de erfgoedtoestand in Brugge. Maar volgens minister Bourgeois zijn de aanbevelingen uit dat rapport door velen verkeerd geïnterpreteerd.

Vraag voor onderzoek

Zo dreigt de UNESCO er nergens in haar rapport mee om Brugge de status van werelderfgoed te ontnemen. Daarnaast klopt het ook niet dat de organisatie expliciet eist de Brugse binnenstad integraal als stadsgezicht te beschermen. “Er wordt enkel gevraagd om dat te onderzoeken”, aldus minister Bourgeois.

Geen stolp over binnenstad

Zo’n integrale bescherming van een gebied van 430 hectare en 11.500 panden is ook geen goed idee, meent de N-VA-minister. “We willen geen stolp over de binnenstad plaatsen. Zo’n integrale bescherming zou de stedelijke dynamiek fnuiken. Het zou de binnenstad ook onder curatele plaatsen van de Vlaamse overheid omdat er voor elk vergunningsdossier een bindend Vlaams advies zou nodig zijn”, aldus Bourgeois.

Gerichte bescherming

Bourgeois wil wel werk maken van de gerichte bescherming van delen van Brugge. Zo zouden in de toekomst de Brugse Reien, de vesten en bepaalde markten en pleinen beschermd kunnen worden als stedelijk landschap. (Belga)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18 uur en stipt om 22 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier