Geen gunstige fiscale regeling meer voor grensarbeiders

Redactie KW

Vanaf 1 januari vervalt de fiscaal gunstige regeling voor nieuwe (Franse) grensarbeiders, die in ons land komen werken. Tot nog toe betaalden ze hun belastingen in Frankrijk, voor hen zeer voordelig. Nieuwe arbeiders die hier komen werken moeten voortaan belastingen betalen in België.

Onze redacteur ging langs bij paletten De Backer in Poperinge en bij Pinguin in Langemark om te polsen naar de gevolgen van de nieuwe regeling. “Onder de 75 arbeiders tellen we 50 Fransen”, zegt John Lejeune van palettenfabriek De Backer uit Poperinge. “Voor wie al een contract heeft, blijft het systeem behouden tot 2033, als ze voldoen aan een aantal voorwaarden. Een Vlaamse en een Franse werknemer verdienen hier hetzelfde, maar de Fransman houdt op het einde van de maand dus meer over, omdat hij minder belast wordt. We hebben ook al drie Roemenen die hier werken en in Poperinge wonen. Ik denk dat we het in de toekomst meer in die richting moeten zoeken. Voor nieuw Frans personeel zal het moeilijk worden. De aangekondigde wetgeving werd al een paar keer uitgesteld, en tot op heden weten erg weinig mensen hoe de vork juist in de steel zit. Zo zou er een uitzondering komen voor seizoenarbeid. Maar wat is dat juist? Is dat drie maanden, meer of minder ? Dat is iets wat de sociale bureaus zullen moeten uitzoeken.”

Uitzendarbeid

Jan Ingelbeen is sinds anderhalf jaar directeur van Pinguin Vlaanderen, met vestigingsplaatsen in Westrozebeke, Langemark en Comines (Fr.). Het bedrijf telt 485 vaste medewerkers en één derde is afkomstig uit de Franse grensstreek. “Onze Franse werknemers werken overwegend in de nachtploeg en hebben een gemiddelde anciënniteit van zeven jaar. Voor de medewerkers met een contract van onbepaalde duur is de strengere reglementering geen enkel probleem.” Door het seizoensgebonden karakter van de groenteverwerking doet Pinguin een beroep op uitzendarbeid : gemiddeld 100 arbeiders per jaar. “Acht op tien van die medewerkers komt eveneens uit de grensstreek. Het behoud van het statuut ligt voor hen iets moeilijker omdat werken afgewisseld wordt met bijvoorbeeld dagen werkloosheid. Wanneer je dan één dag in Frankrijk werkt, gaat je voordelig fiscaal statuut verloren. Ook hier heeft het uitzendkantoor de nieuwe wetgeving gecommuniceerd”, zegt personeelsverantwoordelijke Nico Acke.

(AHP/pco)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier