Geen goede vooruitzichten voor West-Vlaamse aardappeltelers

Redactie KW

Het gaat niet goed met de aardappelen. Door de vele regenbuien zijn de aardappelen gevoelig voor schimmelziektes en gaan ze rotten. West-Vlaanderen telt zowat de helft van de aardappeltelers in Vlaanderen en evenveel als in heel Wallonië. Met het slechte weer van de voorbije weken hebben telers meer gewasbeschermingsmiddelen gebruikt om de aardappelen te redden. Dat zorgde bovenop de lagere opbrengst nog eens voor extra kosten.

Aan dit aardappelveld van Bart Nemegheer in Tielt kun je meteen zien wat er aan de hand is. Er zijn grote kale plekken waar de aardappelen al door de vele regen zijn weggerot. En waar er wel nog planten staan, ziet het loof er niet altijd even fris uit. “Deze plant was aangetast en door een gepast product te gebruiken is dat stilgelegd. ‘t Gaat niet naar de knol. Als je niet op tijd ingrijpt, krijg je problemen en worden de knollen rot in de grond”, zegt hij. “Wij hebben meer moeten behandelen tegen de aardappelplaag wat de belangrijkste schadeverwekker is. We hebben om de vier à vijf dagen moeten spuiten met dure middelen. Gewoonlijk kun je dat met contactmiddelen tegen houden maar met de regen is dat niet te doen en moesten we veel spuiten.

Late aardappelen

Het rooien van de vroege aardappelen is nu volop aan de gang en daar valt het nog al bij al mee. Voor de late aardappelen wordt een lagere opbrengst verwacht en dat kan voor een hogere prijs zorgen.

(K.V.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV en Focus vanaf 18u00

Geen goede vooruitzichten voor West-Vlaamse aardappeltelers

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier