Geen geld voor windmolenpark C-Power?

Een van de windmolens die recent werden gebouwd op de Thorntonbank. (Foto Belga)
Redactie KW

Het eerste windmolenpark in de Noordzee lijdt onder de financiële crisis. De eerste fase van 6 turbines is gerealiseerd, C-Power zoekt nu geld om de tweede fase van 24 windmolens te financieren. Maar geen enkele bank kan momenteel zo’n groot bedrag – het gaat om 500 miljoen Euro – ontlenen. C-Power hoopt nu geld te kunnen lenen uit het Synatom-fonds. De ruim vijf miljard Euro in dat fonds dienen om in de toekomst de kerncentrales te ontmantelen. De overheid controleert het Synatom-fonds.

De bouw van het eerste windmolenpark zo ver in de Noordzee loopt niet van een leiden dakje! C-Power wil 60 windmolens bouwen op de Thorntonbank, en dat in drie fases. De eerste fase van zes is met flink wat vertraging gerealiseerd. “De eerste fase is bijna klaar, volgende week hopen wij de eerste elektriciteit op het net te krijgen,” zegt Filip Martens van C-Power.

Te veel voor die 5 banken alleen zo blijkt met de huidige crisis. Daarom hoopt C-Power ook nog geld te kunnen lenen uit het Synatom-fonds. Daarin zit 5,2 miljard Euro om ooit de afbraak van de kerncentrales en de opslag van radioactief afval mee te bekostigen. Maar vandaag mogen alleen Electrabel en SPE geld lenen uit dat privéfonds, dat de overheid controleert.

Als C-Power tegen april volgend jaar geen financiering vindt, komt de tweede fase in het gedrang. “Wij zullen dan wachten tot er betere tijden komen in de financiële markt. Dus dat zou betekenen dat de tweede fase vertraagd zal worden,” zegt Filip Martens.

C-Power had gehoopt om in de zomer van 2010 de volgende 24 windmolens op zee te kunnen inplanten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier