Geen beton maar metaal als fundering voor windmolens

Redactie KW

Na een jaar radiostilte meldt ceo Filip Martens van C-Power dat er geen nieuwe betonnen funderingssokkels voor de windmolens meer gebouwd zullen worden op de Oosteroever. Er wordt nu definitief gekozen voor stalen constructies.

Al meer dan een jaar ligt de C-Power-werf op de Oosteroever er verlaten bij. Momenteel wordt het bouwterrein van de windmolensokkels schoongemaakt en het belendende duingebied vrijgemaakt van de bekistingselementen en aan de natuur weergegeven. Er worden geen nieuwe sokkels meer gebouwd: Oostende is een toeristische attractie armer!

Sneller en goedkoper

Filip Martens.: „We hebben nu definitief gekozen voor de zogenaamde jacketfunderingen die op vier palen rusten op de zeebodem. Het is geen nieuwe constructie. Boorplatforms passen dit systeem al lang toe.” C-Power koos voor dit soort funderingen omdat ze sneller gefabriceerd kunnen worden en omdat ze goedkoper zijn. „Aan één betonnen sokkel bouwden we toch 9 à 10 maanden en gezien de recente prijsdaling van het staal, vallen de nieuwe jackets ook goedkoper uit”, zegt Martens.

(ML voor kw.be)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht van vrijdag 19 maart 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier