Geen appartementsblokken in centrum van Leffinge

Redactie KW

De gemeenteraad van Middelkerke heeft een stedenbouwkundig reglement goedgekeurd dat de bouw van grote appartementsblokken in het centrum van Leffinge verbiedt. Daarmee wil Middelkerke het landelijk karakter van de deelgemeente vrijwaren. Er zijn nu duidelijke regels over de bouwhoogte en bouwbreedte. Het actiecomité, dat al jaren gekant is tegen de bouw van appartementen in Leffinge reageert gematigd positief, maar blijft waakzaam.

De kust is zo goed als volgebouwd en wie nog een betaalbare woning wil vinden, zwermt nogal vaak naar het hinterland uit, zoals hier in Leffinge. Maar ook voor projectontwikkelaars en vastgoedmakelaars zijn die polderdorpen meer dan aantrekkelijk. Om te vermijden dat er grote appartementcomplexen komen keurde de gemeenteraad een stedenbouwkundige verordening goed. In percelen tot 12 meter mag er een meergezinswoning gebouwd worden met twee verdiepingen en een dak. Grotere complexen worden niet aangemoedigd.

Het actiecomité, dat destijds protesteerde tegen de sloop van een historische kroeg voor de bouw van nieuwbouwappartementen reageert gematigd positief, maar blijft zeer waakzaam.

Intussen is een erfgoedcomité klaar met de inventaris van waardevolle Leffingse panden die voor bescherming in aanmerking komen. Zo kunnen ze niet gesloopt worden voor nieuwbouwprojecten. De lijst moet goedgekeurd worden, maar die beslissing laat op zich wachten. (AD)

Meer nieuws op Focus vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier