Geen akkoord in Brugse gevangenis, staking wel opgeschort

Redactie KW

UPDATE 2 – Het personeel van de gevangenis in Brugge heeft deze namiddag het voorakkoord niet goedgekeurd. Toch komt er een einde aan de staking die 12 dagen heeft geduurd.

Voorakkoord
Donderdag bereikten de vakbonden en het kabinet van minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) een voorakkoord. De cipiers in Brugge eisten zekerheid over hun rustdagen en meer veiligheid op de werkvloer.

Ongenoegen

Maar voor veel stakers zijn er nog altijd te weinig garanties op voldoende veiligheid. Ze vrezen dat twaalf dagen staking uiteindelijk niets concreet zal hebben opgeleverd en dat het personeelstekort op de werkvloer zal blijven aanslepen. Na een rondvraag bleek het enthousiasme voor het voorakkoord niet overweldigend en het ongenoegen nog groot. Toen het er naar uitzag dat het voorakkoord het niet zou halen, kwam plots het bericht dat de vakbonden vanaf maandag de staking niet meer zouden erkennen. De staking werd dan ook opgeschort, zonder stemming of akkoord.

Minstens één afdeling is al terug volledig operationeel. Veel cipiers hervatten na de mededeling het werk. Anderen keerden gelaten huiswaarts. Ten laatste maandagmorgen wordt geen stakingsgeld meer uitbetaald.

(Belga/BS)

Meer hierover in de Krant van West-Vlaanderen van 5 november en in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier