‘Gedreven’ brandweerman bekent vier valse oproepen

Redactie KW

De melder van vier valse brandoproepen in de politiezone Midow is ontmaskerd : het gaat om… een lid van de vrijwillige brandweer van Meulebeke zelf. De man heeft de feiten bekend. Zijn motief? “De gedrevenheid om zijn taak als brandbestrijder uit te oefenen.” Er wacht hem een schadeclaim en een disciplinair onderzoek.

In de maand november werd de politiezone Midow vier keer geconfronteerd met valse brandoproepen. Een eerste keer rukten de brandweer van Meulebeke en Ingelmunster uit naar het bedrijf Tack op de Ginste in Oostrozebeke. Na oproep via de dienst 100 zou het keukenbedrijf in lichterlaaie staan. Ter plekke bleek er niks aan de hand. Het bedrijf werd wel geconfronteerd met licht werkverlet.

Vals alarm in school

Enkele dagen later waren er twee brandoproepen op private adressen in Meulebeke. Ook toen ging het telkens om vals alarm. De laatste oproep kwam binnen bij de dienst 100. In een klaslokaal in een Meulebeekse school zou brand zijn uitgebroken. En, er zouden nog kinderen aanwezig zijn. Ook toen bleek het (gelukkig) om vals alarm te gaan.

Betaalkaart

De brandweercommandant diende klacht in bij de politiezone Midow. “Telkens gebruikte de verdachte een betaalkaart, wat de identificatie behoorlijk bemoeilijkte”, zegt politiecommissaris Jean-Marie Samyn, woordvoerder van de politiezone Midow.

Het onderzoek spitste zich vooral toe op het brandweerkorps van Meulebeke zelf. Na onderzoek door de interventiedienst van Midow werd de valse brandmelder ontmaskerd. Na ruggespraak met de commandant en enkele leden van het vrijwillige korps sloot het net zich rond een… lid van de vrijwillige brandweer zelf. “We hebben hem met bewijzen geconfronteerd, waarna hij tot bekentenissen is overgegaan”, vervolgt commissaris Samyn.

Disciplinair onderzoek en gerechtelijke vervolging

Wat zijn motief was ? “De gedrevenheid om zijn taak als brandbestrijder uit te voeren.” Er wacht de brand, die verantwoordelijk is voor de vier valse brandoproepen, een gepeperde rekening voor het nutteloos uitrukken van de korpsen. Er volgt ook een disciplinair onderzoek en hij riskeert ook gerechtelijke vervolging. (LVA)

Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Tielt) van 12 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier