Gedichten over eindeloze oorlog

Redactie KW

“Wij werden honderd jaarouder” is een selectie van ruim 120 Nederlands- en anderstalige gedichten geschreven tijdens de WOI. Het werk wordt uitgegeven in originele versie en vertaling van de hand van Chris Spriet.

Langemark lag in het epicentrum van de Groote Oorlog. Dat weekte heftige emoties los. Aan weerszijden van de frontlinie schreven soldaten, verpleegkundigen, dokters en de achterblijvers op het thuisfront hun ervaringen neer in pakkende verzen. “Het was hun manier om te proberen de gruwel van de oorlog te vatten en te verwerken. Nu, honderd jaar later, blijven hun stemmen ontroeren, fascineren en huivering wekken. Hun gedichten verrijken het beeld van en de herinnering aan de eerste wereldoorlog, die niet lijkt over te gaan”, zei voorzitter Peter Peene van het Davidsfonds.

De selectie van de gedichten werd gemaakt door Chris Spriet, jarenlang taaldocent Germaanse talen. Al tijdens zijn lerarencarrière integreerde hij het waardevolle literaire erfgoed van de Grote Oorlog in zijn lessen. Acteur Wim Opbrouck voorzag de teksten van sobere maar krachtige illustraties. Zijn aquarellen in zwart, rood en blauw zijn een indrukwekkende aanvulling op de gedichten. “1+1 is hier gelijk aan 3”, liet Peene optekenen.Een selectie van de originele illustraties van Wim Opbrouck wordt tot 3 november gratis tentoongesteld in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle, elke werkdag van 9-12 uur, op woensdag ook van 14-16 uur en op donderdag ook van 14-18.30 uur; op zondag 3 november is de tentoonstelling open van 10-15 uur en van 16.30-18 uur.

We werden honderd jaar ouder verscheen bij Davidsfonds Uitgeverij, telt 356 pagina’s en kost €22,50.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier