Gedetineerden eisen bij Raad van State meer ontspanningsmogelijkheden

© Belga
Redactie KW

Enkele gedetineerden van de Brugse gevangenis willen met een procedure bij de Raad van State een maatregel van de gevangenisdirectie terugschroeven. Die heeft te maken met de polyvalente zaal. Sinds de laatste cipierstaking mag die niet meer dagelijks gebruikt worden. Dat is overeengekomen tussen de vakbonden en de overheid. Maar die maatregel zorgt voor heel wat ongenoegen bij de gedetineerden.

Een 25-tal gedetineerden wil dat de Raad van State de Brugse gevangenisdirectie terugfluit. Ze zijn ontevreden over de beperking van hun ontspanningsmogelijkheden. Alles draait rond het gebruik van de polyvalente zaal. Advocaat Stijn Leliaert heeft samen met een Veurnse collega een verzoekschrift neergelegd bij de Raad van State.

Polyvalente zaal

De polyvalente zaal is dus een stukje vrijheid binnen de muren. Het gaat om een gunstmaatregel in de Brugse gevangenis die vooral voor lang gestraften veel betekent. De christelijke vakbond geeft toe dat de polyvalente zaal minder mag gebruikt worden, maar wel met meer garanties voor de gedetineerden.

Gebrek aan personeel

Volgens de socialistische vakbond is de maatregel noodzakelijk door het gebrek aan personeel en veiligheid in de Brugse gevangenis. Het is volgens Stijn Leliaert dan ook geen toeval dat de maatregel sinds de staking in oktober van kracht is.

De Brugse gevangenisdirectie wil niet reageren. Het is nu afwachten of de Raad van State de klacht ontvankelijk verklaart. (BV)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus en WTV-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier