Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe licht haar cultuur- en subsidiebeleid toe voor ruim publiek

© Benny Proot
Redactie KW

In de grote theaterzaal van cultureel centrum De Spil lichtte gedeputeerde Myriam Vanlerberghe de toekomst van het cultuur- en subsidiebeleid in West-Vlaanderen toe voor zo’n 500 mensen, die alle op de een of andere manier bezig zijn met cultuur in onze provincie.

Na het kerntakendebat tussen de diverse overheden in Vlaanderen, is de opdracht van de provincie in het beleidsdomein cultuur gewijzigd. Het systeem van de koppelsubsidies, waarbij culturele verenigingen en initiatieven toelagen krijgen van zowel de gemeente, de provincie als de Vlaamse Gemeenschap is niet meer houdbaar, maar volgens Vanlerberghe bieden de nieuwe bevoegdheidsafspraken ook heel wat kansen om als provincie een meer gerichte cultuurpolitiek te voeren, waar het werkveld zeker niet slechter van wordt.

Het nieuwe provinciale cultuurbeleid focust op tien brede cultuurambities : inzetten op menselijk kapitaal, benadrukken van de nood aan kritische massa, inzetten op een fijnmazig netwerk van amateurkunsten en bibliotheekwerking, anticiperen op de digitale toekomst, voortdurende aandacht voor het belang van ons collectief geheugen, focussen op het DNA van onze kustprovincie, de herdenking van de Groote Oorlog, glokaal (=tegelijk globaal en lokaal) denken en handelen, het stimuleren en waarderen van het culturele veld via drie nieuwe subsidiereglementen, en een heldere communicatie en transparant beleid.

Na afloop van haar toespraak stonden de medewerkers van de cultuurdienst van de provincie nog paraat om te luisteren naar de vele concrete vragen uit het werkveld. (JRE)

Lees het interview met Myriam Vanlerberghe en diensthoofd Jan Denolf van de provinciale cultuurdienst in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier