Gebouw de Gilde verkocht

Redactie KW

Na een geschiedenis van 90 jaar doet de Coöperatieve Vennootschap ‘Ons Huis’ de Gilde in de Stationsstraat van de hand. Het gebouw stond al enige tijd leeg maar nu is de verkoop rond.

De koper, een man uit Izegem, zal er een project uitwerken en een nuttige bestemming geven aan het hele pand dat bijna 500 m² groot is. De kans is dan ook zeer reëel dat de sloper er binnen afzienbare tijd zijn werk zal hebben.

De Gilde is al die jaren eigendom geweest van een coöperatieve die ontstaan is binnen de schoot van de Christelijke Arbeidersbeweging in 1920. CV Ons Huis startte op in de Kortrijksestraat. Het was een pand in de omgeving van ‘t Gangske dat uitgaf in de Mgr. Roelensstraat. Dit pand was bekend bij de bevolking als De Welvaart. Er werd gehuurd aan de Izegemse maatschappij ‘Ons eigen brood’ en met verkocht er in de aanvangsjaren volgens het Belgisch Staatsblad van 5 januari 1920 uiteraard goed brood, koloniale waren, kleren… en kolen. Later werd de Welvaart bekend als winkel met vooral kruidenierswaren.

Ook nog volgens de stichtingsakte was het de bedoeling een Volkshuis voor vermakelijkheden te starten. De aandelen gingen van de hand aan vijf Belgische frank en er waren 16 stichtende leden. (Jan Maeseele)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 27 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier