Gazette van Detroit viert 95e verjaardag

Redactie KW

Het is precies 95 jaar geleden dat de Gazette van Detroit voor het eerst verscheen. Camille Cools, die emigreerde uit Moorslede, richtte de krant op voor de vele uitgeweken Vlamingen in de Verenigde Staten en Canada.

Meer dan 10 jaar geleden brachten we een bezoek aan de redactie van de Gazette van Detroit in de Verenigde Staten. Bij de start in 1914 had de krant een oplage van 5000 exemplaren. Nu zijn dat er maar een goeie 1000 meer. De Gazette kampte dan ook al met geldproblemen. Ook in ons land hebben zo’n 150 mensen een abonnement op de krant, met teksten zowel in het Engels als het Nederlands. Ludwig Vandebussche uit Diksmuide is verantwoordelijk voor de administratie. Vroeger schreef hij ook veel artikels, nu minder.

Veel Vlaamse emigranten in Noord-Amerika zijn ondertussen overleden. En voor hun kinderen en kleinkinderen is de band met moederland België en dus ook hun interesse in nieuws van hier minder groot. Toch hopen de drijvende krachten achter de Gazette van Detroit dat hun krant de 100 jaar haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier