Gaststad van Top van de Neerlandofonie

Redactie KW

De Nederlandse Taalunie organiseert op 20 november in Brugge een vergadering met vertegenwoordigers van alle landen waar Nederlands wordt gesproken. De top vindt plaats onder het motto ‘Nederlands wereldtaal’ en wordt georganiseerd naar aanleiding van het dertigjarig bestaan van de Taalunie.

Naast vertegenwoordigers van Nederland en Vlaanderen worden ook delegaties uit Suriname, Aruba, de Nederlandse Antillen en Zuid-Afrika verwacht om zich te buigen over de positie van het Nederlands in de wereld. De Taalunie hoopt afspraken te kunnen maken voor samenwerking om gebruikers en mensen die de taal aanleren overal ter wereld te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door de woordenschat van nationale variëteiten te beschrijven, literaire vertalingen te promoten en de studie van het Nederlands te bevorderen.

Brugge is volgens de Taalunie een bakermat van het Nederlands omdat daar de oorsprong ligt van het Gruuthusehandschrift, een verzameling middeleeuwse teksten. Het was CD&V-senator Pol Van Den Driessche die tijdens zijn 11 juli-toespraak in 2009 een pleidooi hield voor een nieuwe bijeenkomst. Zijn bedoeling was om zoveel mogelijk regeringsleiders en ministers voor Cultuur en Onderwijs samen te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier