Gastgezinnen mogen Chernobylkinderen niet ontvangen

17 gastgezinnen uit onze provincie die normaal samen met enkele kinderen uit Rusland kerstdag vieren, zullen dat dit jaar zonder hun speciale gasten moeten doen.
Redactie KW

17 gastgezinnen uit onze provincie die normaal samen met enkele kinderen uit Rusland kerstdag vieren, zullen dat dit jaar zonder hun speciale gasten moeten doen. De president van Rusland wil de zogenaamde ‘Chernobylkinderen’ geen visum geven. Rusland wil dat de landen die zulke kinderen opvangen, een verdrag ondertekenen, maar België heeft dat nog niet gedaan. Voor de West-Vlaamse gastouders, die vaak al jarenlang dezelfde Russische kinderen op vakantie krijgen, wordt het dus een kerst in mineur.

Al tien jaar lang ontvangen Annick Verschaeve uit Jabbeke en haar man met kerstdag enkele Tchernobylkinderen, zoals ze worden genoemd. Eerst zeven jaar een jongetje, de voorbije drie jaar twee meisjes. Maar dit keer wordt het een kerst zonder hen.

Naast Annick en haar man zijn er in onze provincie nog 16 gastgezinnen. Zij kregen pas gisteren te horen dat hun kerstgast niet komt. Voor de gastouders een zware dobber. Annick hoopt dat er snel een oplossing uit de bus komt, want normaal komen dezelfde kinderen in de zomer ook op vakantie, dan voor één of zelfs twee maanden.

De organisatie, die net tien jaar bestaat, hoopt dat onze federale regering snel het verdrag met Rusland ondertekent. Die legt het verdrag op, nadat vorig jaar een Russisch meisje niet uit haar Amerikaans gastgezin terugkeerde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier