Gastcurator Josse De Pauw is klaar voor start Theater aan Zee

Redactie KW

Donderdag gaat Theater aan Zee van start met Een Nieuw Requiem, een voorstelling met TAZ-gastcurator Josse De Pauw. “Tuurlijk voel ik kriebels voor deze openingsvoorstelling. De dag dat die kriebels er niet meer zijn, kan ik maar beter stoppen. Maar alles is goed voorbereid, alles loopt zoals we het graag willen”, aldus Josse De Pauw.

Een Nieuw Requiem, van Muziektheater Transparant, is een hertaling van Mozarts meesterwerk het Requiem, de dodenmis. De oorspronkelijke Latijnse gezangen werden vervangen door een nieuwe tekst van Jeroen Brouwers, waar Josse De Pauw mee aan de slag ging. Het blazersensemble I Solisti del Vento brengt live een unieke uitvoering van het Requiem en sopraan Iris Luypaers zingt fragmenten uit Mozarts Requiem. Muziektheater Transparant bracht het stuk eind 2009 voor het eerst. “Waarom ik Een Nieuw Requiem gekozen heb als openingsstuk? Die keuze wordt natuurlijk voor een stuk bepaald door de mogelijkheden van de locatie, maar Een Nieuw Requiem is sowieso een goede voorstelling om te starten. Bovendien was iedereen – de muzikanten, Iris Luypaers – beschikbaar.”

Donderdag en vrijdag staat Josse De Pauw, die het stuk ook regisseerde, zelf op de planken, zaterdag neemt Tom Jansen zijn plaats in. “Tom is in principe de vaste acteur in dit stuk, maar ik heb het ook al eerder gespeeld. Ik werk wel vaker met een dubbele bezetting. En voor de openingsvoorstelling van een theaterfestival waarvan ik de curator ben, lijkt het me de logica zelve dat ik zelf op de planken sta”, lacht Josse, die naar eigen zeggen vrij rustig naar donderdagavond toeleeft. “Alles is goed voorbereid, alles loopt zoals we het graag willen en we hebben nog geen onheilspellende geruchten gehoord… Alles oké dus. Natuurlijk voel ik kriebels voor deze openingsvoorstelling. De dag dat ik geen kriebels meer voel, kan ik maar beter stoppen.”

Als we de gastcurator polsen naar zijn tips voor TAZ, zucht hij diep. “Een hele moeilijke vraag, want er staan heel veel uitstekende voorstellingen op het programma. Maar ik ben heel benieuwd naar Marius, Fanny en César/De Trilogie van Comp. Marius. Zij creëren echt een eigen wereldje buiten de stad. En ook Tanzung, een dans van Jan Decorte ga ik zeker bekijken. Die heb ik nog niet gezien. Maar eigenlijk hoop ik vooral dat we ook dit jaar de ambiance van de vorige jaren naar Oostende kunnen brengen.”

En zal hij ook Arno op het podium van TAZ krijgen? Toen hij als curator ‘You’ve got this strange effect on me’ als leitmotiv koos, vroeg Josse meteen ook aan de Oostendenaar om een nieuwe versie van de hit op TAZ te brengen… “Ik blijf hem dagelijks op alle mogelijke manieren aanporren en vragen of hij het wil doen, maar Arno is natuurlijk Arno en niet anders… Maar ik blijf hopen (lacht).”

(SRA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier