Galerijhouder moet exporuimte in oorspronkelijke staat herstellen

Redactie KW

Galerijhouder Stefaan Delbaere krijgt zes maanden tijd om de tentoonstellingsruimte onder het Belfort in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Dat heeft de strafrechtbank beslist. De schilderwerken die in 2007 zijn uitgevoerd zijn in strijd met de bescherming van het monument, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. De stad reageert tevreden over de uitspraak.

In 2007 liet de cvba Adornes de ruimte onder het Belfort helemaal opknappen om de permanente tentoonstelling rond Salvador Dali beter tot zijn recht te laten komen. Parelmoeren verf en bladgoud vervingen de witte kalkverf. Een stedenbouwkundige vergunning was voor deze schilderwerken niet nodig, maar wel een machtiging van de Vlaamse overheid.

De strafrechter oordeelde dat de initiatiefnemers zich beter had moeten informeren, en geeft hen zes maanden de tijd om de ruimte in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Bovendien kregen zowel Delbaere als de CVBA Adornes een boete van 550 euro, en een dwangsom van 250 euro per dag vertraging. De stad Brugge is tevreden over de beslissing.

Bekijk hier de reportage

(J.S./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier