GAIA in Langemark om nertsenkwekerij aan te klagen

Redactie KW

Op vrijdag 4 mei komt Ann De Greef van Gaia naar Langemark om in het gemeentehuis de nertsenkwekerij in de Groenestraat aan te klagen. Ze komt op uitnodiging van buurtbewoner Nadia Baert die al jaren strijd voert met de uitbater.

Voor de Raad van State is nog altijd een beroepsprocedure lopende van Gaia tegen de uitbreiding van de nertsenkwekerij van 800 moederdieren naar 1.500, goed voor een stijging van het totale aantal dieren van 7.200 naar 9.000. Toen de buurt op de hoogte werd gebracht van de geplande uitbreiding ging Nadia Baert in het verweer. “Ik verzamelde 65 klachten”, zegt ze. “De klachten gaan vooral over de enorme zwerm vliegen die de kwekerij aantrekt. Ook de stank is niet te harden. Als de wind slecht zit is het voor ons niet te doen om buiten te zitten. Geregeld ontsnappen er ook beesten, die dan bij de buurtbewoners kippen en konijnen doodbijten.”

Schrik voor honden

Volgens Nadia is de nertsenkwekerij zelfs met de huidige vergunning niet in orde. “Het domein moest volledig gesloten zijn en de ruiten moesten dicht zijn. Dat was in 2009, maar drie jaar later is dat nog altijd niet helemaal gebeurd.” Buurtbewoner Ronny Decock: “Hij vraagt ook een vergunning voor zes honden, maar er is niet eens een degelijke afsluiting. We hebben al eens een ontsnapte hond moeten terugbrengen. Er zijn mensen die niet meer het fietspad langs de vroegere spoorwegbedding nemen uit angst voor de honden. Hij slaat er ook gevaarlijke stoffen op. Een keer hebben we hem zien wegvluchten voor de dampen.” Uitbater François Coffyn wou, ook na herhaaldelijk aandringen, niet reageren.

(TOGH)

Meer in Krant van West-vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier