Futurotextiel 08 te gast in Kortrijk

Redactie KW

De streek rond Kortrijk en Rijsel heeft een toekomst als Europees centrum voor innovatief textiel. Die boodschap was vandaag te horen bij de lancering van de tentoonstelling Futurotextiel. Een ambitieus project dat vanaf oktober tijdens de designbiënnale Interieur plaatsvindt in de oude NMBS-loods in Kortrijk. De expositie, die in 2006 al in Rijsel te zien was, toont de nieuwste toepassingen van textiel. En dat is niet alleen in kledij.

Op Futurotextiel zullen 300 originele textieltoepassingen te zien zijn, van designers, kunstenaars en bedrijven uit de grensstreek. “Textiel onder de autosnelweg, textiel in de wagen, textiel in tapijten, textiel in gordijnen, textiel in kledij, tot zelfs in het menselijk lichaam is textiel aanwezig, onder meer als vervanging van aders”, zegt Isabelle De Jaegere, artistiek leider van Futurotextiel 08.

Futurotextiel 08 bouwt voort op de Rijselse editie uit 2006. Noord-Frankrijk en Zuid-West-Vlaanderen hebben hun textielverleden gemeen. Vandaag willen beide regio’s zich internationaal promoten als kenniscentrum voor innovatief textiel. Daarom zal Futurotextiel vanaf 2009 in afgeslankte versie door Europa trekken.

“70% van het wetenschappelijk onderzoek voor textiel gebeurt in de Eurometropool. We zijn ervan overtuigd dat dit duizenden mogelijkheden biedt bij de ontwikkeling van producten en voor het creëren van jobs in de toekomst. Nu al zijn er bijna 500 bedrijven actief in die sector in Rijsel en Kortrijk. Dat is dus een enorme kans die we samen moeten grijpen en bekend maken”, zegt burgemeester van Rijsel, Martine Aubry.

Met Futurotextiel kan Kortrijk zich verder profileren als stad van innovatie, creatie en design. De expositie moet het publiek ervan overtuigen dat textiel nog een toekomst heeft in eigen streek.

“We moeten maken dat textiel sexy blijft. Dat jongeren kiezen voor werk in de textielsector, want nu is dat niet zo. We moeten maken dat kunstenaars textiel gebruiken en dat designers producten ontwikkelen die weer naar nieuwe toepassingen leiden. Dit moet vertrouwen geven aan de hele regio om verder te gaan in innovatie, creatie en design, waarbij iedereen zegt dat dit de producten van de toekomst zijn. Dit zijn de producten waarmee we zullen leven”, zegt Stefaan De Clerck, burgemeester van Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier